Voluntar (oficial)

Australian Grand Prix March 2015-12352

Fara voluntari, motorsportul nu ar exista!

Toate evenimentele motorsport, fie ca vorbim despre Formula 1, fie competitiile pe circuit sau cele de Autotest, nu ar fi posbile fara contributia voluntarilor. Munca acestora asigura securitatea si buna desfasurare a competitiilor de motorsport.

Oficialii de traseu

Australian Grand Prix March 2015-17881Aproape toate evenimentele motorsport au nevoie de oficialii voluntari de traseu, recunoscuti dupa unformele lor de culoare portocalie sau vestele reflectorizante. Acestia asigura desfasurarea in siguranta a competitiilor de motorsport. A fi oficial voluntar de traseu inseamna sa fi chiar langa pista de concurs, unde ai ocazia sa vezi indeaproape automobilele de concurs ruland pe pista. Printre principalele indatoriri ale oficialilor voluntari de traseu se numara afisarea steagurilor, acordarea ajutorului pilotilor care au o defectiune sau un accident, curatarea resturilor de pe pista, etc.

Oficialii pentru tehnic (Scrutineering)

Se asigura ca vehiculele aflat in competitie corespund normelor stipulate in regulamentele tehnice sau in cele particulare, ale competitiilor, asigurandu-se, astfel, securitatea competitiei si mentinerea spiritului de fair play.

Experienta in diverse domenii tehnice sau in cel al ingineriei auto reprezinta un avantaj, dar nu este obligatorie!

Oficiali descarcerare si recuperare

rescue recovery marshallsOficialii pentru descarcerare asigura ajutorul medical si descarcerarea pilotilor care au fost implicati intr-un accident. Acestia trebuie sa urmeze sesiuni speciale de training si trebuie sa aiba bune cunostinte de prim ajutor si descarcerare.

In acelasi timp, oficialii pentru recuperare actioneaza pentru indepartarea de pe pista a autovehicului avariat si transportul acestuia in siguranta pana la boxe sau in alta zona non competitie.

Daca ai experienta in acest domeniu si esti pasionat de motor sport, vino in echipa noastra de oficiali. Ne poti scrie la adresa motorsport[at]gomotorsport.ro

Cronometror

timingroomCronometrarea este o activitate indispensabila in toate evenimentele motorsport. Rolul cronometrorilor este acela de a inregistra timpii de concurs aferenti fiecarui pilot si de a intocmi clasamentul competitiei.

Echipamentele de cronometrare sunt diferite, in functie de eveniment, acestea putand fi operate numai de catre un personal calificat.

Sesiunile de formare oficiali

20130518_090808Anual, Automobil Clubul Roman desfasoara sesiuni de training pentru formarea oficialilor din motorsport, dar si pentru actualizarea actualilor arbitri cu ultimele informatii privitoare la modificarea regulamentelor din motorsport, reguli de siguranta, etc.

Sesiunile de formare vor fi desfasurate de trainerii ACR, persoane calificate si certificate de catre Federatia Internationala a Automobilului (FIA).

Participantii la aceste sesiuni de formare, care vor fi evaluati corespunzator, vor primi o licenta de oficial ACR si vor participa la evenimentele motorsport, in functie de zona unde se desfasoara evenimentul si rolul pentru care au fost instruiti.

Alte tipuri de oficiali:

Oficial Grila de Start

Oficial Pitlane

Clerk of Course

Steward

Secretarul Evenimentului

Conditii minime de a fi voluntar in motor sport:

In general, nu se cere experienta pentru a deveni voluntar in motor sport. Varsta minima de la care poti deveni voluntar (oficial) in motor sport este de 18 ani. In functie de participarea ta la evenimente, sesiuni de formare, etc, vei putea deveni oficial senior.

In cazul in care ai experienta in domeniile tehnice, prim ajutor, stingere incendii, recuperare autovehicule, secretariat, te poti folosi de aceste aptitudini pentru a fi oficial voluntar in motorsport.

Vreau sa devin voluntar! Pe cine trebuie sa contactez?

Viziteaza www.gomotorsport.ro pentru a afla ultimele informatii despre sesiunile de formare si evenimentele motorsport unde poti participa.

Intre timp, pentru orice nelamurire ne poti scrie la adresa motorsport[at]gomotorsport.ro